Ciekawostka eksportowa – rynek żywności

3 grudnia, 2024

Czy wiesz, że pomimo że społeczeństwo europejskie się starzeje i prognozowany jest spadek liczby ludności, globalna populacja ma wzrosnąć do 9,7 mld do 2050 roku. Przyczyni się to do jeszcze większego zapotrzebowania na żywność. 

Już teraz rynek spożywczy na świecie 9,12 bln USD, a prognozy wskazują na roczny wzrost na poziomie 6,47% (CAGR) w okresie 2024-2029.

Największe szanse na kawałek tego tortu mają firmy świadome trendów i gotowe dostosowywać do nich swoją strategię rozwoju i ofertę. Co będzie w najbliższych latach kluczowe dla konsumentów żywności?

zdrowa żywność – konsumenci zwracają uwagę na etykiety, chcą jeść produkty o czystych składach, jak najmniej przetworzone;

zrównoważona konsumpcja – popularność zyskują produkty zrównoważone, lokalne i o niskim śladzie węglowym;

żywność spersonalizowana – konsumenci wybierają żywność dopasowaną do swoich potrzeb, np. dietę bezglutenową, ketogeniczną lub wzbogaconą o konkretne składniki odżywcze;

alternatywy dla mięsa i nabiału – konsumenci szukają zamienników mięsa, jajek i mleka w trosce o swoje zdrowie i o ochronę środowiska.

 

Jeżeli masz pytania dotyczące rynków zagranicznych i chcesz wejść ze swoimi produktami do nowych krajów, skontaktuj się z nami. Wspieramy podlaskie firmy w nawiązywaniu współpracy międzynarodowej. Możesz wyjechać z nami na targi zagraniczne i poznać interesujący Cię biznesowo kraj.

Przeczytaj także

Skip to content